Σελίδες

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ.

 

Financial Times: 15 διακεκριμένοι οικονομολόγοι ζητούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
STIGLITZ
Εκτύπωση
Υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους και της χορήγησης αναπτυξιακών κονδυλίων στην Ελλάδα τάσσονται 15 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι με επιστολή τους στους Financial Times. Μεταξύ αυτών που υπογράφουν στην επιστολή είναι και οι νομπελίστες Χριστόφορος Πισσαρίδης και Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Οι οικονομολόγοι υποστηρίζουν χαρακτηριστικά ότι πως η ελάφρυνση χρέους είναι μία αναγκαία, αν και όχι αρκετή, συνθήκη για να μπορέσει να «αναρρώσει» η Ελλάδα.
«Μόνο με μία τέτοια ανακούφιση θα καταφέρει να αναπτύξει μία οικονομία που αξιοποιεί τις ικανότητες των ανθρώπων της και συμβάλει σε μία ενωμένη και δημοκρατική Ευρώπη.»
Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ θα πρέπει να ενισχυθεί και η αύξηση της αποδοτικότητας στην είσπραξη φόρων.
Οι οικονομολόγοι στην επιστολή τους προτείνουν:
Πρώτον, την υπό όρους παράταση της περιόδου χάριτος, έτσι ώστε η Ελλάδα να μην χρειάζεται να εξυπηρετεί χρέος, παρά μόνον όταν καταγράφει ρυθμό ανάπτυξης τουλάχιστον 3% και μέχρις ότου ανακτήσει τουλάχιστον το 50% του ΑΕΠ που έχει χάσει από το 2008 (ρήτρα ανάπτυξης).
Δεύτερον, την μείωση κάποιου μέρους του επίσημου χρέους, ώστε να υπάρχει περισσότερος διαθέσιμος δημοσιονομικός χώρος
Και τρίτον, τη χορήγηση σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων στη βάση του σχεδίου Γιούνκερ, που θα στηρίξουν τις ελληνικές εξαγωγές.
«Πιστεύουμε ότι όλη η Ευρώπη θα ωφεληθεί εάν δοθεί στην Ελλάδα η ευκαιρία να κάνει μια νέα αρχή. Άλλωστε, όπως μας έχει υπενθυμίσει (σε άρθρο της) η Γκίλιαν Τετ, μετά την ελάφρυνση του χρέους κατάφερε η οικονομία της Γερμανίας να αναπτυχθεί – και να μεταρρυθμιστεί – το 1950.»
Αναλυτικά οι νομπελίστες που υπογράφουν την επιστολή:  
  • Prof Joseph Stiglitz,Columbia University
  • Prof Chris Pissarides,London School of Economics
  • Prof Charles Goodhart,London School of Economics
  • Prof Marcus Miller,Warwick University
  • Michael Burke,Economists Against Austerity
  • Prof Panicos Demetriadis,University of Leicester
  • Prof Stephany Griffith-Jones,IPD Columbia University
  • Prof Gustav A Horn,Macroeconomic Policy Institute (IMK)
  • Prof Mary Kaldor,London School of Economics
  • Neil MacKinnon,VTB Capital
  • Prof Jose Antonio Ocampo,Columbia University
  • Avinash Persaud Peterson,Institute for International Economics
  • Helmut Reisen,Shifting Wealth Consult
  • Robert Skidelsky,University of Warwick
  • Prof Frances Stewart,University of Oxford
  • Prof Robert Wade,London School of Economics
  • Hilary Wainwright,Transnational Institute, Amsterdam
  • Prof Simon Wren-Lewis,Merton College Oxford
  Περισσότερα:

 ============================================================

 Στίγκλιτς: Το ελληνικό πρόγραμμα το 2010 σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες

Δημοσιεύθηκε: Ενημερώθηκε:
Εκτύπωση
Το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας το 2010 σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, ανέφερε ο νομπελίστας οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς σε συνέντευξη που παραχώρησε πριν από λίγες ημέρες στους New York Times (NYT).
Πιο συγκεκριμένα, ο ίδιος εξηγεί ότι τα κεφάλαια του προγράμματος κατευθύνθηκαν αμέσως προς τις τράπεζες κι ότι αυτό ωφελούσε περισσότερο άλλες ευρωπαϊκές χώρες κι όχι για την Ελλάδα. Επίσης, ανέφερε ότι σε συγκεκριμένα σημεία του προγράμματος, φαίνεται ότι αυτό εξυπηρετούσε ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος μέσα στην ευρωζώνη.
Η συνέντευξη έγινε με αφορμή το νέο του βιβλίο «The Euro», όμως δεν δίστασε να σχολιάσει το οικονομικό μοντέλο της Ευρωζώνης που, σύμφωνα με τον ίδιο, ακολουθεί εκείνο των Ηνωμένων Πολιτισμών. Ο ίδιος εξηγεί ότι στην ΕΕ δεν υπήρξε η ενοποίηση που χρειάζεται για να στηριχτεί ένα τέτοιο εγχείρημα.
Ακόμα, ο Στίγκλιτς λέει ότι ο πυρήνας της ΕΕ είναι φιλελεύθερος και πως προσπαθεί να επιβάλλει μέτρα λιτότητας και να καταπνίξει τα εργατικά συνδικάτα. Δεν διστάζει επίσης να ρίξει το φταίξιμο για τις κακές αποδόσεις πολλών ευρωπαϊκών οικονομιών στο ευρώ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, για να καταστεί το ευρώ βιώσιμο χρειάζεται μια τραπεζική ένωση που θα διασφαλίζει τις καταθέσεις. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει επίσης να επικεντρώνεται και στην απασχόληση και όχι μόνο στον πληθωρισμό.
Όπως όμως τόνισε, «οι ηγέτες (της ευρωζώνης) δεν έχουν λάβει το μάθημα τους ακόμα».
Υπενθυμίζουμε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις ήρθαν μία ημέρα πριν την δημοσίευση της έκθεσης του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αναγνωρίζει τα λάθη στο πρώτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.
Η Ελλάδα έθεσε πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα προχώρησε σε μία αξιοσημείωτη δημοσιονομική προσαρμογή. Ωστόσο η χώρα επλήγη σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι οι άλλες χώρες εξαιτίας των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν από οργανωμένα συμφέροντα, από σοβαρά προβλήματα εφαρμογής του προγράμματος, καθώς και από τις επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις. Τα παραπάνω οδήγησαν σε πολλαπλές κρίσεις, υπονομεύοντας έτσι την εμπιστοσύνη προς τη χώρα, αφήνοντας τον φόβο του Grexit να επικρέμεται. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η ύφεση στη χώρα να είναι πολύ βαθύτερη σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις του Προγράμματος», είχε δηλώσει μετά την δημοσίευση της έκθεσης η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.
Η Κρ. Λαγκάρντ αναγνωρίζει ότι κανένα από αυτά τα εμπόδια που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του Προγράμματος δεν είχε προβλεφθεί εκ των προτέρων, με αποτέλεσμα το πρώτο πρόγραμμα να αποδειχθεί εξαιρετικά αισιόδοξο. «Παρά ταύτα η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, επιτυγχάνοντας έτσι τον βασικό στόχο που είχε τεθεί εξ αρχής, τόσο από την ίδια τη χώρα όσο και από τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης».

================================================

Ρύθμιση χρέους για  

No Images? Click here

Χωρίς ρύθμιση χρέους, δεν έχει ανάπτυξη, εκτιμούν στο υπουργείο Οικονομικών

Εκθέσεις διεθνών οργανισμών που «δικαιώνουν τις απόψεις και θέσεις της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση» έρχονται καθημερινά στη δημοσιότητα, λένε κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σχολιάζοντας την έκθεση που συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για το ρόλο του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα 2010-2011.

Στίγκλιτς: Το ελληνικό πρόγραμμα το 2010 σχεδιάστηκε για να σωθούν οι γερμανικές τράπεζες

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος «εξαγωγέας μεταναστών» στην Ευρώπη (και δεν είναι η χώρα που νομίζετε)



Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε, τα οποία είναι διαθέσιμα και στην ιστοσελίδα των Ηνωμένων Εθνών και αφορούν στο έτος 2015, η χώρα με τους περισσότερους μετανάστες (οικονομικούς και μη) είναι το Ηνωμένο Βασίλειο, με 4,9 εκατ. Βρετανούς να διαμένουν σε κάποια άλλη χώρα.


Στον αγώνα κατά του ISIS τώρα και οι ένοπλοι Κορσικανοί αυτονομιστές

Στον αγώνα κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στρατεύονται τώρα και οι ένοπλοι Κορσικανοί αυτονομιστές, όπως αναφέρουν με μήνυμά τους που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Matin της Κορσικής, προειδοποιώντας μάλιστα ότι θα υπερασπιστούν με κάθε μέσο το νησί αυτό της Μεσογείου, σύμφωνα με την Der Spiegel.

Αφιέρωμα στην Αστυπάλαια: Το καφενείο του Μουγγού με τις δεκάδες φωτογραφίες που θυμίζει μουσείο